TURNUVA KURALLARI:

Şampiyonaya ön kayıt yaptıran tüm katılımcıların aşağıdaki kuralları önceden okudukları ve onayladıkları kabul edilmekle beraber müsabakalardan önce kurallar hakkında detaylı bilgi sunulacaktır.

 

BAŞLANGIÇ:

·        Katılımcılar, 18 Şubat 2017, Cumartesi saat 10:00 itibariyle turnuva mekanına kabul edilmeye başlanacaktır.

·        Turnuva mekanına gelen ana aktivite katılımcıları, kesin kayıtlarını yaptırdıktan sonra kendi çekecekleri kura sonucu grup numaralarını belirlemelidirler.

·        Kura çekimi sonrasında oyuncular görevlilerce kendilerine gösterilen yerlere oturarak başlangıcın verilmesini beklerler. Bu süreçte kendilerine genel kurallar hakkında detaylı bilgi verilir.

·        Tüm oyuncular turnuva mekanına vardıktan ve gerekli bilgiler verildikten sonra saat 11:30`da ana aktivite başlangıcı verilecektir. Tüm gruplarda birer maç tamamlandığında hala bulunmayan oyuncular, varsa yedek oyuncularla değiştirilerek hükmen mağlup sayılırlar.

 

ANA AKTİVİTEDE UYGULANACAK SİSTEM:

·        Maksimum 128 kişilik katılıma göre projelendirilmiş olan ana aktivitede Modern Takipli Çift Eliminasyon modeli, diğer bir deyişle Modern Tavla kaidelerine göre oynanacak ve WBF standartlarına uygun Dörderli Takip Eliminasyonu (Swiss Model) ile 27 Çift Eliminasyon stilleri birlikte uygulanacaktır.

 

1. Tur, Dörderli Takip Eliminasyonu:

·        Oyuncular, kura sonucu 3 veya 4`erli gruplara rastgele dağılarak, 9 oyunlu tek seanslık Modern Takip Eliminasyonu formatında oynayacakları grup maçları sonucunda gruplarında dereceye girdikleri takdirde bir üst tura çıkarlar.

    4`er kişilik gruplarda:

·        İlk müsabakalar, grubun 1-2 ve 3-4 numaralı oyuncuları arasında oynanırken, ikinci müsabakalarda ise ilk maçın galipleri birbiriyle, mağlupları birbiriyle oynar. Böylelikle oynanan ikişer müsabaka sonucunda grupta galibiyet adetleri 2/1/1/0 şeklinde oluşur.

·        Grupta iki galibiyet alan isim tur atlayarak Çift Eliminasyon Tablosu`na Galipler Grubu`ndan girmeye hak kazanır.

·        Grupta birer müsabaka kazanmış olan iki isim arasında son bir müsabaka daha oynanır ve galip taraf tur atlayarak bir sonraki turda Çift Eliminasyon Tablosu`na Mağluplar Grubu`ndan girmeye hak kazanır.

·        Grupta oynadığı iki müsabakayı da kaybeden isim ana aktiviteden elenmiş olur.

    3`er kişilik gruplarda:

·        İlk müsabakalar grubun 1 ve 2 numaralı iki oyuncusu arasında oynanır. İkinci müsabaka ise ilk eşleşmenin galibi olan taraf ile o grubun 3 numaralı ismi, üçüncü ve son müsabaka ise ilk eşleşmenin mağlubu olan taraf ile o grubun 3 numaralı ismi arasındadır.

·        Oynanan üç müsabaka sonucunda grup için galibiyet dağılımı 2/1/0 şeklinde gelişir ise, iki galibiyetli isim bir sonraki tura Çift Eliminasyon Tablosu`nun Galipler Grubu`ndan, bir galibiyetli isim ise Mağluplar Grubu`ndan girmeye hak kazanırken galibiyet alamamış olan isim ana aktiviteden elenmiş olur.

·        Oynanan üç müsabaka sonucunda grup için galibiyet dağılımı 1/1/1 şeklinde gelişir ise, grubun 3 ismi de bir sonraki tura Çift Eliminasyon Tablosu`nun Mağluplar Grubu`ndan girmeye hak kazanırlar.


2. Tur, 27 Çift Eliminasyon:

·        İlk tur maçlarının tamamlanması ardından başlayacak, “Progressive” tarzda yürüyecek ve Çift Eliminasyon formatında oynanacak seri maçlar sonucunda ana aktivite şampiyonluk ünvanı sahibini bulur, dereceye giren oyunculara derecelerine göre kupa, ünvan ve diğer armağanları takdim edilir.

·        Çift Eliminasyon`da Eşleşme Tablosu, Galipler ve Mağluplar Grubu olarak iki bölümden oluşur. İlk tur takip gruplarını namağlup geçen oyuncular kura ile Galipler Grubu`na, ilk tur takip gruplarını bir mağlubiyetle geçen oyuncular ise kura ile Mağluplar Grubu`na yerleşerek ikinci tur müsabakalarına çıkarlar. Turlar ilerledikçe Galipler Grubu`nda ilk mağlubiyetlerini alan oyuncular Mağluplar Grubu`na düşer ve ikinci bir mağlubiyet alana kadar bu grupta devam ederler. Turnuvanın finali Galipler Grubu ile Mağluplar Grubu`nun birincileri arasında oynanır. Mağluplar Grubu birincisinin ilk müsabakayı alması halinde son bir müsabaka daha oynanır ve şampiyon belirlenir.

·        Galipler Grubu müsabakaları finallere kadar 11 sayı (ilk final 13 sayı / son final 9 sayı), Mağluplar Grubu müsabakaları ise dördüncülük maçına kadar 9 sayı, sonrasında 11 sayı üzerinden oynanır.

 

MODERN TAVLA OYUN İÇİ KURALLAR: (** ile işaretlenmiş başlıklar dışındaki tüm başlıklar, Modern ve Geleneksel yürütümlerin ikisinde de geçerlidir)

·     Ekipman: Tarafların kendilerine ait 2`şer zar ve 1`er fincanı vardır. Zarlar kesinlikle fincanla atılır.

·    Seans Kayıt Çizelgesi (SKÇ): Her müsabaka için taraflara birer Seans Kayıt Çizelgesi dağıtılarak, her oyun sonucunda skorlar ve müsabaka sonucunda molalar düşüldükten sonra toplam süre taraflarca kendi çizelgelerine işlenir. Skorun her oyun sonunda çizelgelere doğru kaydedildiğini takip etmek maçı önde götüren tarafın sorumluluğunda olup olası skor anlaşmazlıklarında direktörün yorum getiremediği hallerde geriden gelen oyuncunun çizelgesi esas alınır. Müsabaka sonunda galip gelen taraf, iki SKÇ`yi de direktöre ulaştırmakla yükümlüdür.

·     Oynama Yönü ve Pul Rengi: Karşılıklı anlaşmayla veya anlaşmazlık halinde maç başlamadan önce zar atılarak büyük atan tarafın oynama yönü veya pul rengini seçmesi yoluyla belirlenir.

·     ** Açılış Hamlesi: Modern Tavla`da her oyunun başında taraflar birer zar atarlar. Büyük zarı atan taraf ortadaki kombinasyonu oynayarak oyuna başlar. Haliyle bir oyunun açılış zarında çift gelmesi Modern Tavla`da söz konusu değildir. Geleneksel Tavla`da ise maçın ilk zarında taraflar birer zar atarak büyük zarı atan taraf iki zarıyla bir atış yaparak maçı başlatır. Devam eden oyunlarda bir önceki elin galibi olan taraf iki zar birlikte atarak yeni oyunu açar.

·     ** Geçerli Atışlar: Modern Tavla`da taraflar zarları birlikte fincana koyup çalkaladıktan sonra tablanın kendilerine göre sağ tarafına atarlar. Atışın geçerli olması için iki zarın da atışı yapan şahsa göre tablanın sağ tarafının oyun yüzeyine tamamen oturmuş olması şarttır. Geleneksel Tavla`da ise zarların sağa atılma şartı yoktur. İki yürütümde de pul üstüne gelen zarlar kırık sayılır. Zarlardan birinin veya ikisinin birlikte kırık gelmesi halinde iki zar birlikte fincana konularak atış tekrarlanır.

·     Hamle Yapılması: Oyuncular açık bir şekilde ve tek el kullanarak pullarını yerlerinden oynatırlar. Barda bir pul varsa (kırık), başka bir pulla oynamadan önce bu pul oynanmalıdır, yani ilk olarak kırık girilmelidir. Atılan iki zar üzerindeki rakamlar istenilen sırayla oynanabilir. Mümkün olduğu sürece iki zar da oynanmak zorundadır. Gelen zarlardan sadece birinin oynanabilmesinin mümkün olduğu hallerde büyük olan zar oynanır.

·     Hamlenin Tamamlanması: Bir oyuncu, hamlesini tamamladığını kendine ait zar çiftini tabladan kaldırarak gösterir. Diğer bir deyişle, oyuncu zarlarını tabladan kaldırana kadar pullarını istediği gibi hareket ettirebilir. Dokunulan pulu oynama zorunluluğu yoktur ve taraflar zar atmadan önce rakiplerinin hamlelerini tamamlamalarını beklemelidirler.

·     Hatalı Hamleler: Oyuncu, hatalı bir hamleye rakibinin dikkatini çekmek kaydıyla göz yumabilir veya tüm hamlenin doğru olarak baştan oynanmasını talep edebilir. Yanlış oynanan bir hamleden sonra vido çekmek(kübü çevirmek) veya zar atmak (zarlar kırık geldiyse veya hala dönüyor olsalar bile) bu hamleye göz yumulduğunu gösterir, bu andan itibaren hamle geçerlidir, geri alınmaz.

·     Zamansız Hareketler: Bir oyuncu hamlesini henüz tamamlamamışken rakibi zar atar veya küp aksiyonuna girerse insiyatif hamlesini halen tamamlamamış taraftadır. Atışı veya vido hamlesini geçerli kabul ederek hamlesini buna göre değiştirebilir veya zar atışının tekrarlanmasını talep edebilir. Hatalı bir hamle üzerinde zar atıldığı andan itibaren (zarlar kırık geldiyse veya hala dönüyor olsalar bile) bu hamle geçerlilik kazanır, geri alınmaz.

·     Başlangıç Dizilişinde Hata: Yanlış başlangıç pozisyonu oyunun beşinci zarı atılmadan önce düzeltilmelidir. Aksi takdirde hatalı diziliş o andan itibaren geçerli hale gelir. 15 puldan fazla pulla oynamakta olan bir oyuncunun rakibi, kendi seçtiği bir pulu oyundan çıkartabilir veya oyunun sonuna kadar olduğu gibi devam edilmesini talep edebilir. 15 puldan az pulla (toplarken hariç) oynamakta olan bir oyuncunun rakibi, eksik olan pulları herhangi bir haneden oyuna sokabilir (kırık dahil) veya oyunun sonuna kadar olduğu gibi devam etmesini talep edebilir. Mars veya katmerli mars (backgammon) geçerliliğini koruyacaktır.

·     Kırık ve Toplanmış Pulların Yerleri: Kırılmış olan pullar, girmeyi beklerken bar üzerinde bulunmalıdır. Toplanmış pullar ise oyunun sonuna kadar tüm oyun yüzeyinden ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir. Anlaşmazlıklarda direktör yalnızca bar üzerinde duran pulları kırık pul olarak yorumlar.

·     Vur-Kaç Hamleleri: Vur-Kaç hamleleri yapmak serbesttir.

·     ** Katmerli Mars: Taraflardan biri pullarının tamamını toplayarak oyunu bitirdiğinde rakip taraf henüz hiç pul toplamamış ve en az 1 pulu halen oyunu tamamlayan tarafın evinde kalmış veya kırık ise kazanan taraf “Katmerli Mars” ile 3 sayı kazanır.

·     ** Vido Kübü: Tüm müsabakalarda vido kübü kullanılır. Küp her oyunun başında “64”´ü gösterecek şekilde ortaya konur. Oyunun herhangi bir anında taraflardan biri, kendisini avantajlı pozisyonda görerek, sıra kendisinde ve henüz zar atmamışken kübü kullanabilir. Kübü kullanmak isteyen taraf, kübü ortadan alarak “2”`yi gösterecek şekilde rakibinin önüne sürer. Taraflar, sadece hamle sırası kendilerindeyken vido çekebilirler ki, bunu zar atmadan önce yapmaları gerekmektedir (zar kırık gelmiş olsa dahi atılmış sayılır).

·     ** Kübü Red veya Kabul: Rakip dezavantajlı konumda olduğunu düşünüp kübü reddederek oyunu bırakabilir. Bu durumda kübü öneren taraf 1 oyun kazanmış olur ve bir sonraki oyuna geçilir. Rakip avantajlı konumda olduğunu düşünüp küp önerisini kabul de edebilir. Bu durumda “2”`ye çevrilmiş kübü alarak kendi tarafına koyar ve oyun kaldığı yerden devam eder. Oyunun devamında küp kimin tarafındaysa oyunu bir üst pota katlamayı önerme hakkı da o taraftadır. Oyun içindeki ilerleyişe göre küp 2`den 4`e, 4`den 8`e, 8`den 16`ya, 16`dan 32`ye ve 32`den 64`e katlanabilir.

·     ** Puanlama: Bir oyun tamamlandığında kazanılan oyun (1 sayı), mars (2 sayı) veya katmerli mars (3 sayı), kübün oyun sonunda gösterdiği rakam ile çarpılarak oyunu alan tarafın kaç sayı kazandığı belirlenir. Ör: Küp 4`ü gösterirken oyun kazanan taraf 4 x 1 = 4 sayı kazanmış olur. Küp 2`yi gösterirken katmerli mars kazanan taraf 2 x 3 = 6 sayı kazanmış olur. Küp 8`i gösterirken mars kazanan taraf 8 x 2 = 16 sayı kazanmış olur.

·     ** Crawford Kuralı: Crawford Kuralı tüm müsabakalarda geçerlidir. Bu kurala göre, maç sayısı oyununa ilk kez erişildiğinde (Ör: 9 oyunluk bir maçta ilk kez taraflardan biri 8`e ulaştığında), küp sıradaki oyun boyunca iki oyuncu tarafından da kullanılamaz ve sadece bu oyuna özgü olarak tabladan kaldırılır. Bu oyuna Crawford Oyunu (Küpsüz Oyun) denir ve skor olarak geriden gelen tarafın bu oyunu almayı başarması halinde ilerleyen oyunlarda küp tabladaki yerine geri konularak küp kullanma kuralları normale döner. Bu kurala aykırı davranış durumunda mağdur olan taraf, oyunun halen tamamlanmamış olması şartıyla o oyunun iptal edilmesini talep edebilir.

·     Mola Alınması: Taraflar, 15 ve üzeri sayılık müsabakalarda bir maç boyunca ikişer defa, 13 ve daha az sayılık müsabakalarda ise bir maç boyunca birer defa mola alabilirler. Molalar sadece oyun aralarında kullanılabilir ve süreleri 5`er dakikadır. Molalar SKÇ`lere yazılmak kaydıyla toplam müsabaka süresinden düşülür. Bir oyuncunun devam etmekte olan bir müsabakada alınan bir mola esnasında diğer herhangi bir oyuna oturması yönetimce uygun görülmez. Bir oyuncunun aranıp da bulunamadığı her 5 dakika için rakibine 1 penaltı puanı verilir.

 

YAN AKSİYONLAR:

·        Katılımcılar, ana aktivite ile eş zamanlı düzenlenecek "Geleneksel", "Ferdi Eryener Anısına Havuz", “Hakan Özkale Anısına Danışman Çiftler”, "1-Puan", "Jackpot" ve ELİT KULÜP üyelerine özel "Elit Kupa" yan aksiyonlarında da yer alarak WBF-Türkiye üstatlarına karşı mücadele etme olanağı bulabileceklerdir.

·        Tüm katılımcılara açık olan "1-Puan" ve "Jackpot" yan aksiyonları şampiyona boyunca oynanabilecek olup, "Geleneksel" yan aksiyonu 18 Şubat 2017, Cumartesi ana aktivitede birinci tur tamamlandıktan sonra başlayıp iki gün sürecek, "Ferdi Eryener Anısına Havuz" yan aksiyonu 18 Şubat 2017, Cumartesi akşam yemeği paydosundan sonra, “Hakan Özkale Anısına Danışman Çiftler” yan aksiyonu ise 19 Şubat 2017, Pazar günü başlayıp bitecektir.

·        "Elit Kupa" yan aksiyonu, şampiyonanın "Ana Aktivite" veya "Geleneksel" yan aksiyonunda yer almış olan ELİT KULÜP üyelerine özel olarak 18 Şubat 2017, Cumartesi ücretsiz olarak açılacak ve iki gün sürecektir.

·        Ana aktivitede ikinci tur Çift Eliminasyon Tabloları`na ismini yazdırmayı başarmış olan isimler, aynı anda "Geleneksel" yan aksiyonunda yer alamazlar.

·        "Geleneksel" yan aksiyonunda yürütüm ilk tur için ana aktivite ile aynı olup, ikinci tur ve devamında Tekil Eliminasyon stili uygulanır. İlk tur takip gruplarını namağlup geçen oyuncular eleme tablosuna ilk tur takip gruplarını bir mağlubiyetle geçen oyunculara nazaran en az bir tur önden başlarlar. Bir mağlubiyetliler arasından bazıları da katılımcı adedine göre kura ile ilk eleme turunu “bye” geçebilir.

·        "Geleneksel" yan aksiyonunda ilk tur müsabakalarının tamamlanmasına müteakip katılım talebinin devam ediyor olması halinde turnuva direktörünün, önceliği ilk katılımlara vermek suretiyle bir gece seansı açılmasına karar verme hakkı saklıdır. Gece seansı grupları açılır ise 18 Şubat 2017, Cumartesi saat 21:00 itibariyle başlatılacak olup, kayıtlar o an itibariyle Ana Aktivite ve "Geleneksel" yan aksiyonunda devam etmekte olmayan tüm isimlere açık olacaktır.

·        Turnuva Direktörü`nün, oyunlarda devam etmekte olan bir katılımcının aynı zamanda bir diğer yan aksiyona dahil olmasını reddetme hakkı saklıdır. "Ferdi Eryener Anısına Havuz" ve “Hakan Özkale Anısına Danışman Çiftler” yan aksiyonlarının başlangıç anında halihazırda oynanması gereken müsabakaları olan isimler, prensip olarak bu yan aktivitelerde yer alamazlar. Bu durumdaki oyuncuların ancak kendileri müsait olmadıkları sürece ortaklarının tek başına mücadele vermesini kabul etmeleri halinde direktör kararıyla “Hakan Özkale Anısına Danışman Çiftler” yan aksiyonuna dahil olmaları mümkün olabilir.

·        Yan aksiyonlar ile ilgili tüm detaylar şampiyona esnasında turnuva mekanında verilecektir.

 

GENEL:

·        Oyun sırasında rakibin konsantrasyonunu dağıtıcı her türlü hareket ve konuşma yasaktır.

·        Oyun sırasında tüm sorularda ve çıkabilecek her türlü anlaşmazlık durumunda oyuncular yerlerinden kalkmadan görevli kişiyi yanlarına çağırarak konuya çözüm bulurlar.

·        Turnuva direktörünün herhangi bir şahsın şampiyonada yer almasını sebep göstermeksizin reddetme hakkı saklıdır.

·        Herhangi bir sebepten dolayı şampiyonadan ihraç edilen veya hükmen mağlup sayılan oyuncuların katılım ücretleri geri verilmez.

·        Tüm iştirakçilere faaliyet boyunca günde 2`şer kez 45`er dakika süreyle çay/kahve/kuru pasta ikramları verilecek olup, bunun dışında turnuva boyunca yapacakları diğer harcamalar oyuncuların şahsına aittir.

·        Elenen oyuncular elendikleri andan itibaren turnuva mekanını terkedebilirler. Kalmak isteyenler izleyici olarak mekanda bulunmaya devam edebilirler.

 

             WBF-Türkiye VII. Kocaeli Tavla Şampiyonası, Dünya Tavla Federasyonu “WBF” Türkiye Temsilcisi Arda Fındıkoğlu ve ekibi tarafından WBF standartlarına uygun olarak yönetilecek olup, şampiyona boyunca WBF destekçi üyelerinin alacakları skorlar, genel istatistik ve statülerine dahil edilerek ilerleyen günlerde ilan edilecektir. Şampiyonanın ev sahibi Emex Otel adına Genel Müdür Bekir Serin, WBF Türkiye Temsilcisi Arda Fındıkoğlu ve organizasyon ekibi tüm katılımcılara başarılar diler.

PROGRAM*:

18 Şubat 2017, Cumartesi:

10:00................."Ana Aktivite" için kesin kayıtlar ve kura çekimi.

11:30................."Ana Aktivite" birinci tur başlangıcı. 

15:00................."Ana Aktivite" birinci tur gruplarının tamamlanması ve ikinci tur kura çekimi.

15:30................."Geleneksel" yan aksiyonu için kesin kayıtlar ve kura çekimi.

16:00................."Ana Aktivite" ikinci tur ve "Geleneksel" birinci tur başlangıcı. 

18:00................."Elit Kupa" yan aksiyonu için kura çekimi.

20:00................."Geleneksel" birinci tur gruplarının tamamlanması ve ikinci tur için kura çekimi.

20:30.................Akşam yemeği için paydos verilmesi.

21:00.................Opsiyonel "Geleneksel" gece seansı başlangıcı.

22:00................."Ferdi Eryener Anısına Havuz" yan aksiyonu başlangıcı.

02:00................."Ferdi Eryener Anısına Havuz" yan aksiyonunun tamamlanması ile ilk gün için paydos verilmesi.

 

19 Şubat 2017, Pazar:

11:00................."Ana Aktivite" ve "Geleneksel" yan aksiyonu için ikinci gün başlangıcı.

14:00................."Hakan Özkale Anısına Danışman Çiftler" yan aksiyonu başlangıcı.

19:00.................Finallerin başlaması.

21:30.................Ödül Merasimi.

 

* Herhangi bir sebepten ötürü turnuva direktörünün programda değişiklik yapma hakkı saklıdır.

 

Turnuva İlanı için tıklayınız >>>