DEVLER PARİS`TE BULUŞTU…

Arda Fındıkoğlu
25 Kasım 2003



2001 yılında uluslararası modern tavla cemiyetlerini bir çatı altında toplama ana amacıyla kurulan ve kurulduğu günden itibaren çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiren World Backgammon Association “WBA”, ilk uluslararası organizasyonu Groupe Lucien Barriére Birinci Açık Modern Tavla Şampiyonası`nı 15-19 Ekim 2003 tarihlerinde Fransa`nın başkenti Paris yakınlarındaki Enghien-les-Bains kasabasında, Fransa Modern Tavla Federasyonu “FFBG” `nin aktif desteğiyle gerçekleştirdi.

1766 yılında kurulmuş olan ve büyüleyici bir manzaraya sahip yapay bir göl etrafında yerleşik Enghien-les-Bains, sakin ambiyansı ile son derece dinlendirici bir çevreye sahipti. Göl kenarında kısa bir yürüyüşün bile rahatlatıcı etkisi olduğu bu kasabaya Paris`ten ulaşımın son derece kolay olması yanında bu organizasyon için özel dizayn verilen turnuva mekanının ferah ortamı da organizasyonun diğer artıları idi.

 


Organizasyon için özel olarak dizayn edilmiş
turnuva mekanının ana girişinde...

WBA`nın kurucu başkanı üstad Chiva K. Tafazzoli`den gelen kibar davet üzerine cemiyetimiz adına bu organizasyonda yer almak üzere bir ekip oluşturulması çalışmalarına başlandı. WBA Türkiye temsilcisi sıfatıyla ekip lideri Arda Fındıkoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim görevlisi ve senelerin oyuncusu Prof. Dr. Haluk Oral, cemiyetimizin lokal aktivitelerinde her geçen gün artmakta olan başarısıyla öne çıkan Selçuk Azeri ve Türkiye`ye olan sevgisini dile getirerek ekibimizde yer almak istediğini bildiren üstad Janmarc van Keulen ekibimizin elemanları oldular. Fransa`da karşılaştığımız, cemiyetimiz oyuncularından Affan Başak`ın da katılımıyla ekibimiz bütünüyle ortaya çıkmış oldu.


Turnuva direktörlüğünü üstlenen WBA başkanı Chiva K. Tafazzoli, titizlikle
organize edilmiş şampiyonanın başlangıcı öncesinde son kontrolleri yaparken…

28 ülkeden 147 katılımcı ile beklentilerin üzerindeki katılım adedi, iki senelik titiz bir çalışma sonrasında ortaya çıkan başarılı organizasyon karşılığında tavlaseverlerin organizatörlere armağanıydı. Ekibimiz elemanları da, dünyanın 27 diğer ülkesinden gelen katılımcılar arasında her zamanki gibi sempatik ve sportmen tavırlarıyla ilgi topladılar.


Türkiye Ekibi Oyuncuları:
(Soldan Sağa) Janmarc van Keulen, Arda Fındıkoğlu, Selçuk Azeri, Haluk Oral.

Uluslararası modern tavla cemiyetinin birçok ünlü ismi de bizler gibi WBA`nın bu ilk uluslararası çalışmasına destek olmak ve birbirleriyle mücadele etmek için oradaydı; Gammonvillage Magazine editörü Michael Strato, European Backgammon News editörü Bambi ve Martin de Bruin ailesi, Gammonitis`ten Liz Barker, Gamesgrid`den Ken Arnold gibi editör ve cemiyet liderleri yanında Paul Magriel, Mike Svobodny, François Tardieu, Mario Sequeira, Harald Johanni, Chris Ternel, John Slattery, David Wells, Howard Markowitz, Tobias Hellwag, Lars Bonding, Jorgen Granstedt, Matvey Natanzon, Peter Bennet, Slava Pryadkin, Kenji Shimodaira, Ion Ressu, Peter Jes Thomsen, Nodar Gagoua ve diğer birçok üstad…

Martin ve Bambi de Bruin standlarında ürün tanıtımı yaparken (solda) Gammonvillage Magazine editörü Michael Strato,
şampiyona detaylarını düzenli olarak internete geçerek dünya modern tavla camiasının organizasyonu günü gününe takip
edebilmesini sağlıyordu.

Şampiyona, 15 Ekim Çarşamba gecesi, ana turnuvaya üç kategoriden biri için kaydını yaptırmış herkese açık olan ve toplam 68 oyuncunun yer aldığı Warm-Up yan aktivitesi ile start aldı. Bunun yanında tüm oyuncular, düzenlenen 8 adet Quarter Entry ve katılım doldukça başlatılan Jackpot`larla ana turnuva öncesi konsantrasyon ve motivasyonlarını tarttılar. Yan aktivite müsabakaları ilerledikçe ana turnuvadaki çekişmenin ne boyutta olacağı görülebilmekle birlikte katılımcılar böylelikle ana turnuva öncesi kondüsyonlarını arttırma şansı buldular.

Warm-Up ikinci turunda van Keulen`ın rakibi, gelmiş geçmiş en büyük üstadlardan biri Magriel iken (solda),
Başak Super Jackpot`ta efsane isim Tardieu`yla karşılaşmaktaydı.

Şampiyonanın ikinci günü 16 Ekim`de başlangıç verilen, 2 oyuncudan oluşan takımların bir masa etrafında hamlelere tartışarak karar verdikleri Double Consulting aksiyonunda da 21 ekip mücadeleye girişmişti. Bu yan aksiyon da son derece heyecanlı ve ilginç müsabakalara sahne oldu.

Derken vakit geldi ve 16 Ekim akşamı saat 19:00 itibariyle ana turnuvanın üç ayrı kategorisi Champion, Intermediate ve Amateur için başlangıç verildi. Champion kategorisine 90, Intermediate`a 33, Amateur`e ise 23 katılımcı kayıt yaptırmıştı.

Beklenenin üzerindeki katılım ile dağıtılacak ödül miktarının 110.000€`ya yükseldiği şampiyonada dünyanın en iyi oyuncularının mücadelesine katılmak ve meydana gelen enteresan müsabakaları takip etmek herkes için heyecan vericiydi. Hatrı sayılır oyuncular arasındaki müsabakalar ana oyun salonunun hemen dışarısındaki kafeteryadan kapalı devre ile canlı yayınlanıyor ve bu alan bazı anlarda oyun odasından daha kalabalık oluyordu.

Nackgammon Blitz çeyrek finalinde Fındıkoğlu, müsabaka öncesi rakibi üstad Shimodaira (JAP) ile
poz verirken (solda), ekibimizin iki oyuncusu Oral ile Başak`ın ana turnuva teselli kademesi birinci turunda
birbirleriyle eşleşmeleri büyük şanssızlıktı.

3 gün boyunca devam eden birbirinden çekişmeli müsabakalar, 19 Ekim Pazar günü oynanacak finallerdeki isimleri ortaya çıkardı. Ekip elemanlarımızdan Amateur kategoride mücadele eden Selçuk Azeri, teselli kademesi finalinde Fransa`dan Castille`nin rakibi olmuştu.

Amateur yarı finalinde karşılaşan 4 bayan oyuncudan favori olanlar, Howard (SUI) ve Barker (SCO) 13 oyunluk ana kademe finalinde oynama hakkını kazanmışlardı.

Intermediate kategorisi Ermenistan ekibinin başarısına sahne olmuştu. Teselli finalinde Marturosian (ARM) ve Muradian (ARM) birbirlerinin rakibi olurken, 15 oyunluk ana kademe finali ise Rostomian (ARM) ile Van Gemert (NLD) arasında oynanacaktı.

Champion kategorisi teselli kademesi finali genç usta Hellwag (GER) ile Decultot (FRA) arasındaydı. 19 oyunluk ana kategori finalinde ise yarı finalde Casey (IRL)`i geçmeyi başaran Bonding (DEN) ile yarı finalde Schiff (ISR)`e üstünlük sağlamış olan Tardieu (FRA) karşı karşıyaydılar.

19 Ekim saat 16:00`da tüm finaller için aynı anda başlangıç verildi. Birçok tanınmış modern tavla üstadına sahip Danimarka`nın son dönemde yetiştirdiği ustalardan genç Lars Bonding ile Fransa`nın modern tavla prensi olarak adlandırılan meşhur François Tardieu`nun büyük çekişmeyle geçecek mücadelesi de böylelikle başlamış oldu, bu anlarda tavlaseverler bu muazzam müsabakayı takip edebilmek amacıyla ekran karşısında rahat bir yer kapabilme yarışına girişmişlerdi.


Müsabaka büyük çekişmeyle devam ederken Serge Rived hamleleri kaydediyordu.

Final müsabakası 3 saate yakın sürdü. Sekizinci oyuna kadar dengede giden mücadelede Bonding`in 2`ye katlanmış oyunda kazandığı katmerli mars (backgammon), bu oyuncuya büyük bir avantaj getiriyor, Tardieu`nun aldığı mola da yeterli olmayarak 14 oyun süren dev mücadeleden Lars Bonding 19-11 ile galip gelerek WBA`nın ilk uluslararası organizasyonu Groupe Lucien Barriére Birinci Açık Modern Tavla Şampiyonası`nda şampiyonluğunu ilan ediyordu.

1x19 Final Müsabakası

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

L. Bonding (DNK)

2

2

4

6

8

8

9

9

15

16

16

17

18

19

F. Tardieu (FRA)

0

4

4

4

4

6

6

10

10

10

11

11

11

11

 

 

 

 

 

 

 

(Not: Bu müsabakanın tam analizine www.gammonvillage.com adresinden ulaşılabilirsiniz.)

 


Şampiyon Lars Bonding şampiyonluk kupası ile poz verirken…

Ana turnuvanın ardından, Warm-up, President`s Cup, Nackgammon Blitz, Doubles Consulting, Super Jackpot ve Jackpot yan aksiyonlarının da tamamlanmasıyla şampiyona sona ermiş ve sıra ödül merasimine gelmişti.

Turnuva direktörlüğünü üstlenen WBA kurucu başkanı Chiva K. Tafazzoli`nin, sırasıyla turnuva ko-direktörü Laurent Arnone, FFBG temsilcileri Eric Guedj ve Nathalie Guez, Lucien Barriére Grubu temsilcisi Jean Francois Panin ve ekip elemanlarına teşekkür konuşmasıyla başlayan ödül merasiminde dereceye giren oyunculara kupaları takdim edilmeye başlandı. Warm-Up yan aksiyonunda şampiyonluğu kazanan Rived (FRA), Türkiye´den Servet Yazıcı tarafından gönderilen lüks modern tavla takımının sahibi olurken ödülünü Arda Fındıkoğlu kendisine takdim ediyordu. Ekibimizin elemanlarından Selçuk Azeri de kürsüdeydi, böylelikle ekiplerimizin katıldıkları her uluslararası organizasyondan bir kupayla dönme geleneği sürdürülmüş oldu.

Warm-Up şampiyonu Rived`in SY marka modern tavla takımını Arda Fındıkoğlu`nun elinden almasının (solda) ardından
kürsüye davet edilen Selçuk Azeri`nin uluslararası tecrübesizliğine rağmen kazandığı başarı alkış alıyordu.

Kupaların takdiminin ardından bir sonraki turnuvadaki hedefin 200 katılımcı olduğunun açıklanmasıyla salonda büyük bir alkış kopuyordu. Bir dahaki sene buluşma dilekleri ile oyuncular selamlanarak şampiyonanın kapanışı gerçekleşti ve ekibimiz ertesi sabah yurda geri döndü.

Selçuk Azeri`nin turnuva sonrası yorumlarından alıntılar:

“…İstanbul`da yer aldığım lokal ve genel organizasyonlarda düzenli bir ilerleme kaydetmiş olduğumu düşünerek ve uluslararası tecrübe kazanmayı hedefleyerek Groupe Lucien Barriére Birinci Açık Modern Tavla Şampiyonası`nda yer alacak ekipte yer alma talebimi bildirdim ve turnuva öncesinde diğer ekip elemanlarıyla gerçekleşen ön çalışma döneminin ardından Fransa`ya uçtuk…”

“…Turnuva mekanına ilk gittiğimde, salondaki sürekli uğultudan (zar ve oyuncuların sesleri) etkilendim. Avrupa’nın sayılı oyuncularının bu turnuvaya katıldığını görmek heyecan vericiydi. Bu ustaları izleyerek oyun bilgimi arttırma yolunda önemli bir ilerleme kaydedeceğimi düşündüm…”

“…Warm-up`ın ilk tur müsabakasında yenilmek biraz moralimi bozsa da ertesi günkü ana turnuva için konsantre olmaya çalıştım. Ana turnuvanın ilk turundaki rakibim İsviçre`den Lise Howard`dı. Müsabaka boyunca kendisinin şüphesiz benden daha tecrübeli olduğunu gördüm çünkü vido kübünü çok farklı zamanlarda kullanıyordu. Bu müsabakayı 7-2 kaybettim ve Howard şampiyona sonunda bu kategorinin şampiyonu oldu…”

”…İlk iki müsabakamı kaybetmiştim ve moralim çok bozuktu. Teselli kademesine katılsam da birşey olmayacağını düşünüyordum ve ben neden buraya geldim gibi garip fikirlere kapılmıştım. Bu anlarda devreye grup liderimiz Arda Fındıkoğlu girdi ve bana Türkiye`de katıldığım turnuvaları hatırlatarak yeniden motive olmamı sağladı. Gerçekten de, Türkiye`de katıldığım son organizasyonda ilk günkü üç müsabakanın ikisini kaybederek şans eseri son sıradan bir sonraki güne kalmış, ancak şampiyonanın devamında yarı finale kadar ilerleyerek dördüncülüğü kazanmıştım…”

“…Bir sonraki gün şampiyona benim için yeniden başladı. Teselli kademesinin ilk turundaki eşleşmem Fransa`dan Kinot'tu. 2-0 geriye düşerek başladığım müsabakayı 7-4 galip bitirdim. İkinci turdaki rakibim yine Fransa`dan Serge'i 7-3 ile geçtim. Bu müsabakada ömrümde ilk defa bir katmerli mars kazanmanın yanında çok ilginç bir pozisyon da yaşadım. Skor 5-3 ve vido kübü 2`yi gösterirken karşıma çıkan bu pozisyonda oynayabileceğim iki hamle vardı. Bunlardan birinde rakibimin atacağı bir 1/1 oyunu kazanmasına yol açacakken, diğerinde daha çok şansı olduğunu görüyordum. Ancak psikolojik bir etkiyle ben diğer hamleyi tercih ettim ve rakibim zarı attığında 1/1 gelmişti. Böylelikle içimden gelen sesi dinleyerek büyük bir risk almış ve bu risk sayesinde müsabakayı 7-3 kazanmıştım. Olasılıklara göre oynamanın sizi usta yaptığı bir gerçek ancak içinizden gelen sesin de büyük önemi olduğuna bir kez daha inandım…”


Azeri, Serge`e karşı mücadelesinde bir pozisyonu yorumlarken…
 

“…Çeyrek finaldeydim ve rakibim Romanya`dan Dumitrache idi. Bu müsabaka belki de bugüne kadar oynadıklarım arasında en ilginciydi. Daha ikinci oyunun sonunda 5-0 ve hemen akabinde 6-1 geriye düşmüştüm. Aldığım molada yine Türkiye`de katıldığım son organizasyon aklımdaydı. Yine çeyrek finalde çok büyük bir üstada karşı 6-2 geriden geldiğim müsabakayı 7-6 galip bitirmeyi başarmıştım. Kendi kendime yine yapabilirim, sadece sakin oynamam yeterli diye düşünerek bir sonraki oyuna başladım. Bir süre sonra maçı 6-6`ya getirmiştim. Kaçağa binen son oyunda Dumitrache`nin toplayacak iki pulu kaldığında benim 1 hanemde dört pulum vardı. Ve yine 1/1… Kazanmıştım, içimden havaya fırlamak geldi ama sportmenlik gereği rakibime teşekkür edip kalktım, ardından Arda Bey'in yanına gidip BAŞARDIM diyerek sevincimi paylaştım…”

“…Bir sonraki gün oynanan yarı finaldeki rakibim Danimarka’dan Olsen idi. Maç çok çekişmeli geçiyordu, soğukkanlı olmaya çalıştım. Rakibimin heyecanlı ve demoralize halini Türkiye`de yaptığımız ön çalışmalarda öğrendiğim şekilde leyhime kullandım ve müsabakayı 12-6 kazanarak finalist oldum. Daha ilk günlerde benim burada ne işim var diye düşünürken şimdi finaldeydim. Tüm finaller şampiyonanın son günü oynanacaktı ve rakibim Fransa`dan Guillaume Castille idi. Bu zaman zarfında üstadların oyunlarını seyrettim. Kendim de birkaç eğlencelik oyun oynayarak iyice rahatlamaya çalıştım. Bu eğlenceliklerin hepsini kaybettiğimi de belirteyim. Finale hazırdım!..”


Amateur kategori teselli kademesi finali: Castille vs. Azeri…

“…Final maçına her ne kadar iyi motive olmuş olsam da heyecanlıydım, ilk kez katıldığım uluslararası bir organizasyonda bir final oynuyordum. Rakip yine bir Fransız idi, Mr.Castille. Derken 11 oyunluk final maçımız başladı. Müsabaka boyunca skorda hiç kopma olmadı. Skor 9-7 rakibimin leyhine geldiğinde mola aldım, maç kritik bir hale gelmişti. Bu molanın ardından 9-8`i buldum. Rakibimin rahat bir oyun alabileceği noktada marsa gitmeyi tercih ettiği oyunu da alarak 9-9`u yakalasam da, bir sonraki oyunda aynı hatayı ben yaparak 10-9 geriye düştüm. Skoru 10-10`a getirdiğimde başlangıcın ardından 160 dakika geçmişti. Gerçek bir final mücadelesi yaşamaktaydık, ekstradan bir mola aldık son oyundan önce. Ve yine başladık… Bu oyun Castille ile aramızda birkaç defa el değiştirdi. Kritik bir noktada oyunu kaçağa bindirmeye karar verdim. Oyunun ve maçın son birkaç zarına geldiğimizde pozisyonlar birbirine yakın olmasına rağmen şans bu defa yüzüme gülmedi ve çok istediğim 6/6 Castille`ye geldi. 11-10 ile finali kaybetmiştim…”

“…Verdiğim 3 saatlik mücadelenin ardından kaybettiğim için önce üzülsem de ilk kez yer aldığım böyle bir organizasyonda finalist ünvanıyla kürsüye çıkmak ve ülkemizin adını ödül töreninde duyurabilmek gurur vericiydi. Bu kez başarmıştım, ilerleyen organizasyonlarda daha değerli dereceler kazanabilmek için çalışmaya devam edecektim. Bunun yanında bu turnuvada öğrendiklerim ve kazandığım tecrübenin ileride bana faydasının büyük olacağını da biliyordum…”

“…Bu organizasyon vesilesiyle uluslararası turnuvalarda daha sık ve kalabalık ekiplerle yer almamızın gereğini anladım. Dünyaya bu oyunun bizim topraklarımızda ortaya çıktığını ve ne denli büyük ustalara sahip olduğumuzu göstermenin başka bir yolu olmadığını gördüm. Başta temsilcimiz Arda Fındıkoğlu`na bu şampiyonada yer almam için beni teşvik ettiğinden ve hazırlık ve şampiyona safhalarındaki katkılarından ötürü, diğer ekip arkadaşlarıma ve Türkiye`de benim başarım için dua eden dostlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Kendi adıma başarılı olduğum için ve ülkemi uluslararası cemiyette gerek oyunum gerekse davranışlarımla iyi tanıtabildiğim için de çok mutluyum...”


Castille ve Azeri, kupalarıyla kameraya poz verirken
gururlu ifadeleri gözlerinden okunuyordu.

 

 

Groupe Lucien Barriére

Birinci Açık Modern Tavla Şampiyonası
15 – 19 Ekim 2003, Enghien-les-Bains, Fransa

 

CHAMPIONS Kategorisi (90 oyuncu):

Ana Kademe:

Şampiyon Lars Bonding - Danimarka
Finalist François Tardieu - Fransa
Yarı finalist Sean Casey - İrlanda
Yarı finalist Joel Schiff - İsrail

Teselli Kademesi:

Şampiyon Olivier Decultot - Fransa
Finalist Tobias Hellwag - Almanya
Yarı finalist Arild Idsoe - Norveç
Yarı finalist Serge Rived - Fransa

Son Şans:

Şampiyon Matti Haaksila - Finlandiya
Finalist Volker Sonnabend – Almanya

 

 

INTERMEDIATES Kategorisi (33 oyuncu):

Ana Kademe:

Şampiyon Avertis Rostomian - Ermenistan
Finalist Rogier Van Gemert - Hollanda
Yarı finalist Eric Pecquet - Fransa
Yarı finalist Gunther Lansch - Almanya

Teselli Kademesi:

Şampiyon Arut Marturosian - Ermenistan
Finalist Artur Muradian - Ermenistan
Yarı finalist Jean-Claude Bensaid - Fransa
Yarı finalist Gabriel Andersen - Danimarka

Son Şans:

Şampiyon Frederic Andrieu - Fransa
Finalist Frank Conway - İrlanda

 

 

AMATEURS Kategorisi (23 oyuncu):

Ana Kademe:

Şampiyon Lise Howard – İngiltere/İsviçre
Finalist Liz Barker - İskoçya
Yarı finalist Alexandra Morel - Fransa
Yarı finalist Etienne Nicaise - Belçika

Teselli Kademesi:

Şampiyon Guillaume Castille - Fransa
Finalist Selçuk Azeri - Türkiye

Son Şans:

 Şampiyon Miki Suzuki – Japonya

 

 

Warm-Up (68 oyuncu):

Şampiyon Serge Rived – Fransa

 

Doubles Consulting (21 ekip):

Şampiyon Jan Bloxham / Judy Olsen - İngiltere/Danimarka
Finalist Emil Mortuk / John O´Hagan - ABD/ABD

 

President`s Tournament – 1 Oyunluk Maçlar (64 oyuncu):

Birinci John Broomfield – İngiltere

 

Gamesgrid Nackgammon Blitz (32 oyuncu):

Şampiyon Hardy Janotta - Almanya
Finalist Kenji Shimodaira – Japonya

 

Birinci Super Jackpot (8 oyuncu):

Şampiyon François Tardieu - Fransa
Finalist Howard Markowitz – ABD

 

İkinci Super Jackpot (16 oyuncu):

Şampiyon Eric Sfez - Fransa
Finalist Jorgen Granstedt – İsveç

 

Üçüncü Super Jackpot (8 oyuncu):

Şampiyon Howard Markowitz – ABD
Finalist Leonid Riskin – Ukrayna

 

 

TURNUVA KOMİTESİ:

Laurent Arnone (WBA-Fransa), Eric Guedj (FFBG), François Tardieu (FFBG), Chiva K. Tafazzoli (WBA Başkanı).

Direktör: Chiva K. Tafazzoli – İran/Almanya.
Organizasyon: WBA Dünya Modern Tavla Birliği Organizasyon Ekibi

© 2003 WBA-Türkiye